Boros Péterné: nem fogja tudni megtartani a közszféra a munkaerőt

Nyomtatás
Megjelent: 2014. január 08. szerda

Húsz százalékos béremelést kérek a közalkalmazottakat, a köztisztviselőket és a kormánytisztviselőket képviselő szakszervezetek. Létrehozták a KÖZDEMOSZ-t 28 szakszervezet részvételével és nagyon elszántak: amennyiben a kormány nem ajánl béremelést ennek a hatalmas területnek, ahol több mint félmillió ember dolgozik, a sztrájktól sem riadnak vissza. A Klubrádió műsorában Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkárát kérdezték a követelésükről.

 

 

- Béremelést kért közalkalmazottakat, köztisztviselőket képviselő szakszervezet, az MKKSZ. Hogyan, miért gondolják, hogy megkapják?

 

- Nem úgy van, hogy gondoltunk egy merészet, hanem, hogy hat éve nem változott a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők esetében egyrészt az illetményalap, másrészt a keresetek…

 

- De hát én még nagyon sok, szinte végtelen olyan területet tudnék mondani,elég csak a rendőrség,vagy a rendészet, ahol szintén nem változott. Nagyon sok terület van, ahol nem változott.

 

- Őket is beleértem természetesen, azért is mondtam a hivatásosokkal is folytathattam volna, ebből kiveszem természetesen a pedagógusokat, illetve azok közül sem mindenkit, mert ott az egyéb kisegítő személyzet pl. nem kapott bérfejlesztést csak a pedagógus munkakörben, illetve az egészségügyben is volt valamilyen béremelés. Természetesen mindenki számára követeljük a 20% -os keresetnövekedést, aki nem kapott 6 év óta. Legyen az bármilyen állami foglalkoztatási formában lévő közszolgálati munkavállaló, értelemszerű a dolog,hogy 6 év alatt azért egyrészt a keresetek nem emelkedtek, másrészt azért a fogyasztói kosárban mintegy egyharmadával csökkent ezeknek a kereseteknek a reálértéke. Azt hiszem, hogy ha ezt nézzük, akkor nem is vagyunk kapzsi emberek, úgy gondoljuk, hogy az állam szolgálatában állók esetében kizárólag a kormányhoz lehet fordulni, miniszterelnök úrhoz fordulni, nemcsak a feladatot kell a közszolgálati munkavállalóknak végrehajtani, hanem jó gazda gondosságával meg kell őket fizetni. Hát ez idáig sajnos nem történt meg.

 

- Selmeczi Gabriella még tavaly azt nyilatkozta, hogy az inflációt követő mértékben 2,4 tized %-al emelkednek a közfoglalkoztatottak bérei idén és emlékeztetett arra, amit nyilván már azért Ön is említett, hogy a pedagógusok fizetése nőtt, idén tovább fog nőni és az egészségügyi dolgozóknak is emelkednek a bérei. Tudom, hogy ők csak egy kis szelet ebből a hatalmas csomagból, de akkor azért némelyik területeken, azért már javultak a bérek.

 

 

- 657 300 fő az összes foglalkoztatott egyébként közfoglalkoztatottak létszáma nélkül. Ennek az érintett létszámnak, 186 500 fője, tehát 28,4 tized százaléka fog azok közé tartozni, akikről most fogok beszélni. A minimálbér, ami 101 500 forintra növekedett bruttóban, 66 483 Ft. Tehát igaz, hogy ez emelkedett 3,6 százalékkal és most először nettó tartalom növekedése is van, s ugyanez vonatkozik a garantált szakmunkás bérminimumra is, mert ez 77 290 forintra nőtt és itt is most először van nettó tartalomnövekedés, ami 2620 forintos emelkedés. Tehát 6 év után ennyi a közszolgálatban dolgozó közalkalmazott köztisztviselők, kormánytisztviselő, hivatásos és mindenkit beleértve állományból a bére 186 500 főnek, tehát 28,4 tized százaléka keres 77 290 forintot, vagy annál kevesebbet 66 483 forintot. Ez a lényeg, tehát ez a probléma. Hat éve elhanyagolták a béreknek a karbantartását, gyakorlatilag tavaly, igaz, hogy emelték a bérminimumot, meg tavalyelőtt is, de a 2010 évi bruttó bérnek a szinten tartásához emelték, és nettó tartalom növekedése senkinek sem volt. Nagyon el van ez a terület ilyen értelemben hanyagolva, ez bizony azt jelenti, hogy körülbelül 214 euró a kereset. Mondták nekünk a kormány oldalról amikor mi ezeket a dolgokat elmondtuk az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban, hogy örüljünk annak, hogy nem volt bércsökkentés, és hát igen, érdekes lenne, hogy ha ezt a bizonyos 214 eurót még vissza lehetne csökkenteni. Görögország példájával jövök elő, ahol 2400 euróról csökkentették 2000 euróra, vagy Nagy Britannia példájával, ahol 1100 euróról beszélünk, amikor minimálbért mondunk, és amikor a vásárlói kosárnak az árakat nézzük, a tartalmát nézzük, akkor bizony Európai áraink vannak. Tehát ez a problémánk, ezért kell nekünk ebben a kérdésben előre lépni. És nem vitatjuk azt, hogy minimálbér szinten volt emelés. De semmilyen más szinten nem volt, hogy ezzel mi a gondom? Ha megnézzük azt, hogy a közalkalmazotti bértábla, hogyan alakul, akkor gyakorlatilag tönkreteszi az érdekeltségi rendszert, nem ismeri el a teljesítményt sem a közalkalmazotti, sem a köztisztviselői, közszolgálati bértábla, mert amikor 54 fizetési fokozattal letakarja a minimálbér ezt a táblát, akkor a pályakezdő és a 18 éve ott dolgozó ugyanazt kapja. Ugyanezt tudom elmondani a köztisztviselői tábláról is, tehát amikor a pályakezdés a 31 éve ott dolgozó ugyanazt kapja, legyen ez a helyzet kormánytisztviselő vagy köztisztviselő, akkor az egy nagy-nagy probléma. Belső szakmai problémákról is beszélünk és azt mondjuk, hogy nem lesz mindig ilyen a munkaerő piaci helyzet, reméljük és akkor ez már nem csak bér kérdés, hanem ez egy foglalkozatási szakmai üggyé válik, amikor nem fogja tudni megtartani a közszféra a munkaerőt.

 

 

- Én azért még szeretnék valamit hozzátenni, a kabinet arra hivatkozik, hogy az adókedvezmények pl. a családi adókedvezmény miatt, lehet, hogy nem emelkedtek a bérek a közszférában sem, de a családi adókedvezmény miatt sokkal több marad a családoknál.

 

- Én ezzel vitatkozom is, meg nem is. De mindenképpen azzal kezdem, hogy ne keverjük össze a munka világát a szociális területtel, én nagyon örülök annak, hogyha adókedvezmény formájában elismerik azt társadalmi, azt a nagyon fontos dolgot, hogy valaki gyermeket vállal. És tudom azt, hogy nagy szükség van arra, hogy ezt elismerjék. Én ezzel egyetértek. Nekem az a problémám, hogy a keresetek keverednek a szociális ellátással és ez nem jó.

 

- Tehát akkor gyakorlatilag úgy érti,ilyen nagyon egyszerű példát hadd mondjak, hogy ez az egész párbeszéd olyan mint Bodónétől kérik a bor árát? Kérik, hogy emeljék a béreket és erre az a válasz akkor, hogy de hát a családi adókedvezménnyel több marad a családok zsebében?

 

- Nem, mert ez általában van megfogalmazva és én konkrétan szeretek a dolgok mélyére nézni, és ha megengedi pár összehasonlítást a bér kalkulátorral azért tettem.

 

 

- A családi adókedvezménnyel több marad az emberek zsebébe, és noha nem kaptak béremelést az elmúlt hat évben a közszféra és a közalkalmazottak, azért a kormány kompenzálta őket így is. Ön azt mondta, hogy nem szereti, ha összekeverik a szociális juttatásokat nagyon leegyszerűsítve azzal, ami a borítékba kerül havonta.

 

- Egyrészt azért nem szeretem ezt, mert megkülönböztetés lesz a munka teljesítménye alapján, aközött, aki gyermeket nevel és a között, aki pusztán csak a munkáját végzi. Ez nem szerencsés dolog, mert nagyon megnehezíti ez a munkáltatóknak a dolgát is, de most ezen túllépek, a probléma azért ettől mélyebb. Az a probléma ezzel az intézkedéssel, hogy különbséget tesz gyermek és gyermekszám között. Én végignézegettem itt az alacsonyabb jövedelmi sávba tartozók kesetében, hogy mit is hoz ez a konyhára, és azt láttam, hogy sajnos két gyermek esetén ez nem jelent egész 118 000 forintig plusz növekményt.

 

- Éves szinten 118 ezer?

 

- Havi bérekről beszélek most, tehát havi 118 ezer forintos jövedelem esetén, ha két gyermeke van valakinek, akkor ugyanazt a bért kapja, mint tavaly. Megnéztem három gyermekkel, akkor már van eltérés, és, hát nyilvánvaló ez a kormány szíve- joga, hogy az ösztönzést azt két gyermek fölött vezeti be és az is szíve-joga, hogy milyen kereseti sávban. Én most csak azt szerettem volna jelezni, hogy az, hogy átlagban mi történik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden rendben van ezzel az intézkedéssel, mert sajnos 120 ezer forint alatt azért nagyon sokan keresnek, és ez a nagyon sok 186 500 fő pl. a közszférában, nem tudom, hogy hány embernek van ebből három gyermeke. Én nagyon a munka világát nem keverném össze semmiképpen ezzel a nagyon fontos dologgal, amikor arról döntenek, a családok hogy gyermeket vállalnak, azt ismerje el a társadalom, én ezzel tökéletesen egyetértek, de legalább ilyen fontos a teljesítmények szempontjából, hogy ismerje el a társadalom a munkavégzésben nyújtott teljesítményt is. Jelenleg sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ezzel kell megküzdjünk, hogy ez most egyelőre idáig nem történt meg.

 

- Mi az amit tudnak tenni, tehát azon kívül, hogy a követelésüket nyilvánosságra hozták, mi a következő lépés?

 

- A KÖZDEMOSZ-t létrehoztuk, 28 ágazati szakszervezet, azt kell, hogy mondjam, hogy példanélküli, hogy valamennyi konföderáció közszolgálati szakszervezetei létrehozták ezt a bizonyos KÖZDEMOSZ elnevezésű akció szövetséget, ami demonstrációra és sztrájkra, sztrájkszervezésére jött létre. Holnapi napon fogjuk azt összesíteni, hogy ebből a 28 szakszervezetből az elkövetkezendő egy hónapban ki- milyen időpontban és mit vállal be, milyen demonstrációt, akár a FEG-ig is el fogunk menni. Mindenesetre azzal indítjuk a dolgot, hogy mi van a borítékban? Ez lesz tulajdonképpen az akciónak „Nézd meg a bérjegyzékedet” akció, ugyanis szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy ebből a munkajövedelemből sajnos nem lehet megélni. Az emelés 2000forint, 2200 forint, én ezt nem becsülöm le. Ha minden évben, az elmúlt hat évben ezt a mértéket tették volna meg, akkor is azt gondolom, hogy a mostani árakhoz képest szerény jövedelemről beszélnénk. De most 6 év után történtek meg ezek a lépések és mi ezt kevésnek tartjuk, mi a 20%-ot tartjuk egy olyan mértéknek, ami már valamit jelentene ezeknek az embereknek. Természetesen azért ez a követelés megjárta már a hadak útját, hiszen az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban erről sokat egyeztettünk a kormánnyal, a kormánynak mindig nulla, azaz nulla ajánlata volt, mindig hivatkozott valamire, hogy miért nem tudja teljesíteni ezt a 20%-ot, mi azt mondjuk, hogy ezt ki kell kényszeríteni. Hát nyilvánvalóan ez kellemetlenségeket fog okozni azokon a helyeken, ahol ez az akció meg fog valósulni, ezt be kell vállalni én úgy gondolom, természetesen ezeket nem tudom csak az MKKSZ nézőpontjából nézni jelenleg.

 

- De Önök nem engednek a 20-ból?

 

- Hát ha lenne olyan kormány, aki a nullához képest valamit, de ajánlana, akkor értelemszerűen lehetne erről gondolkodni. De mivel ilyen ajánlat jelen pillanatban nincsen, nem mondja senki azt, hogy ne 20 legyen, hanem 10, nem mondja azt, hogy jó, 20 legyen, de két lépésben és majd mit tudom én, ez évben valamikor legyen az egyik lépés és a következő pedig a másik. Semmi olyan kompromisszum készséget kiváltó ajánlatot, igazán nem kaptunk a kormány részéről, amit értelmezni lehetne. Így tehát csak egy elméleti feltevés, erről akkor lehet gondolkozni, hogy ha van ilyen.

 

- Konkrétum. Azt mondta, hogy lassan nem lesz olyan ember, aki elmegy oda dolgozni, valami hasonlót mondott még a beszélgetésünk elején, én meg azt gondolom, hogy azért ez egy erős csúsztatás, mert addig, amíg ennyire kevés munkahely van és az embereknek meglehetősen sok …

 

- Én pont ezt gondolom, amit Ön, lehet, hogy nem fejtettem ki, bocsásson meg, hogy a szavába vágtam. Én pont azt gondolom, hogy addig, amíg 90 ember jelentkezik egy állásajánlatra, mert olyan a munkaerőpiaci szituáció a közszolgálatban, addig itt nincs probléma, addig itt így lehet élni, de abban a pillanatban, amikor megváltozik a munkaerőpiac helyzete és a versenyszférában lesz több állásajánlat, akkor főleg a kvalifikáltabb munkaerők..

 

 

- A másik, amit mindig emlegetni szoktak Önök, meg az Ön kollégái is, hogy a szakmai színvonal folyamatosan romlik. Én nem szeretek ebbe a műsorba személyes élményeket behozni, de muszáj, kénytelen vagyok. Útlevelet csináltattam és komolyan mondom, hogy megdöbbentem. Egy nagyon fiatal férfihez kerültem. Ha azt mondom, hogy fogalma nem volt arról, hogy mit kell csinálni és olyan lassan végezte el azt az 5 percnyi munkát. Tehát egyszerűen megdöbbentem, hozzá voltam szokva egy színvonalhoz. Hogy tudják mit csinálnak, merthogy egy régi ember se volt ott, ahova mindig elmentem útlevelet csinálni. Tehát, hogy ha nekem, mint állampolgárnak ez a rossz benyomásom van, akkor ez valójában az én pechem volt, vagy tényleg elindult egy erodáció?

 

- Nagyon remélem, hogy ez egy egyedi eset és hadd védjem meg a kollégákat, akik ezt a munkát végzik, én nagyon remélem, hogy csak az a fiatalember, akit éppen betanítanak és éppen a mostani képzésben vesz részt, az tudta így intézni az ügyeket, nemcsak azért, mert ezt a területet munkavállalóit képviselem, hanem azért mert jómagam is még egy évvel ezelőtt közszolgálatban dolgoztam vezetőként és alám tartozott, mert jegyzőként dolgoztam- egy okmányiroda is. Én azt gondolom, hogy igen, ellátják a feladatukat ezek az emberek, ennyi pénzért is, mert azért okmányirodában is sajnos keresnek minimálbéren, nem is keveset dolgoznak ott. Remélem, hogy a színvonalromlás azért annak ellenére, hogy ilyen keveset keresnek, nem következett be ilyen gyorsan, később én azt gondolom, hogy igen, ez egy reális veszély és nagyon remélem, hogy ez egy egyedi eset volt, amivel Ön találkozott, az én tapasztalatim az nem ez, hanem pont az, hogy megtesznek mindent, az átszervezéseket,a nem túl jó minőségű jogszabályokat végrehajtják a legjobb tudásukhoz mérten ezek az emberek, sajnos ennyi keresetért és ez azért később, nem lesz versenyképes. Most sem az, csak most nincs versenyben,a munkahely nincs versenyben, és nem szeretnénk azért állampolgárként olyan szituációba kerülni, hogy bármennyit is megfizetnének, csak legyen aki szakmailag megfelelően ellátja. Mert hiszen a mi az állam célja az alkalmazottakkal? Az hogy a lehető legjobban szolgálja az állampolgárokat, és azt hiszem, hogy a kormánynak is ez volt a deklarált célja, csakhát jó lenne, hogyha ez nemcsak az elvárás oldaláról, a szakmai elvárás oldaláról lenne cél, hanem, hogy meg is fizesse, mert nincs béke a munka világában, bármennyire is csend van és a közszolgálatban dolgozók nem merik olyan értelemben igazán azt a véleményüket hangoztatni, amit úgy egyébként, folyosón megtesznek.

 

- De azt gondolja, hogy eljön az az idő, amikor elszakad a cérna és akkor már hangosan is meg merik tenni?

 

- Hát én nem vagyok jós, nem gondolom, csak azt tudom, hogy az a feszültség, amit hagynak érni, az előbb-utóbb, ha ennek nem veszik elejét, akkor előbb-utóbb sajnos negatív erőket mozgat és nem hiszem, hogy ez lenne a cél.

 

- Na de ez a KÖZDEMOSZ, amit most létrehoztak, erre szolgál, nem? Tehát arra számítanak, hogy most már olyan feszültségek vannak, hogy az emberek azok oda fognak állni és nyíltan vállalják az arcukat?

 

- Igen, igen, erre számítunk ennek szeretnénk szeletei lenni. De én nem erről beszéltem, nemcsak kizárólag erről, hanem arról, hogy van egy ilyen látens félelem a munka világában és van egy békétlenség, hiszen aki tartósan nem látja, csak a következő napot, mert nem tud kijönni csak hónap közepéig a fizetéséből, annak a perspektívája az még a hónap végéig sem terjed, és ezt azért folyamatosan elviselni, ez biztos, hogy feszültséget fog okozni. Szeretnénk szeletei lenni és nem az a célunk, hogy bárkivel szemben, bárki ellen lépjünk, hanem azért, hogy megszüntessük ezeket a problémákat és ez ellen szeretnénk fellépni.

 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában