Boros Péterné: A közszféra teljes egészét létbizonytalanság lengi körül

Nyomtatás
Megjelent: 2012. december 21. péntek

A sztrájk lehetőségeiről beszéltek a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tagszervezeteinek vezetői az érdekképviseleti tömörülés csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkárát a Klubrádió a Reggeli Gyors című műsorában kérdezték.


- Az Önök szervezetei nagyon fontos helyen dolgozó munkavállalókat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat képviselnek. Arról hallani híreket, hogy nő a bürokrácia, hogy Önöket, mintha kevésbé érintené mindaz, ami most az országban zajlik. Ön hogy látja?
 
- Én nem így látom. Nyilván én sokkal inkább fókuszálok az én területemre, de három dolog az, ami nagyon lényeges ebben a körben, és ha megengedi akkor először a legnagyobb problémáról szeretnék szólni. Rendkívül nagy az elkeseredés az önkormányzati hivatalokban. Arról mindenki tud, hogy az elfogadott 2013-as költségvetés jelentősen csökkentette az állam által finanszírozott létszámokat. Az utolsó pillanatban a kistelepülésekre, tehát a 2-3 ezer fős községekre vonatkozóan még tovább nyirbálták ezt a létszámot. Az a probléma, hogy ellehetetlenül majd a feladatellátás ezeken a településeken. Másfelől viszont nincs a finanszírozása megoldva jövőre a maradóknak, csak egy részben. A 2-3 ezer fős községeken túl jelentős feszültséget érzékelünk a fővárosi kerületekben illetve a megyei jogú városokban.. Van olyan fővárosi kerület, ahol kettőszáz főből mintegy 40 százalék létszámot kénytelenek majd leépíteni, ha így marad ez szituáció. Mi ezt a KÉF ülésén, a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum ülésén napirendre tűztük. Eléggé álságos volt a válasz, mert azt mondta a kormány, hogy ez nem lesz kormányintézkedés, oldják meg majd a képviselőtestületek ezt a problémát.
 
- Tehát ledelegálták, ahogy szokták szépen fogalmazni alsóbb szintre a problémát.
 
 - Igen, csak most megváltozik teljesen a helyzet, hiszen azt mondtuk, hogy a magyar önkormányzati törvény rendelkezik a kötelező feladatellátásról, változik a finanszírozás. Nem mondhatjuk azt, mint korábban, hogy majd az önkormányzat, ha önként vállalt feladatot kíván ellátni, hozzárendeli a forrást, mert nincs miből. Tisztességtelen ezt mondani, hiszen a saját bevételek is megcsappantak, átalakul a finanszírozás. Tiltakozunk az ellen, hogy az állami szabályozás kikényszerít egy drasztikus önkormányzati létszám-leépítési kényszert. Ez átgondolatlan, elhamarkodott és az állampolgárokat is nagyon komolyan fogja sújtani. Szerettünk volna elérni, hogy sor kerüljön ennek a témának a részletes tárgyalására a FÉF-ülésen. Annyit sikerült elérnünk, hogy szakértői bizottság alakítását támogatta az önkormányzati érdekszövetség is, ebbe a kormány is belement. Azt gondolom, hogy a gondoskodó elbocsátás lesz, ami nagyon-nagyon lényeges.
 
- Ez alatt mit kell érteni?
 
- Nem a Karrier Híd Program, ami esetleg még tavaly vagy idén a fővárosban működött, hanem olyan, ami a kistelepüléseken is működik. Itt nem a munkaerőpiacra kerülnek az emberek, hanem három hónap munkanélküli ellátás után az utcára, mert nincs munkalehetőség. Kisközségekben egyébként sem volt, csak az állam.

- Hány, tudják becsülni, hogy hány embert fog érinteni ez?
 
- Úgy becsüljük, hogy eleve az önkormányzati törvény megszüntette a 2 ezer fő alatti településeken a hivatalokat kötelező körjegyzőségeket, ez mintegy 400 települést érint, 6 ezer főnek saccoljuk ezt a létszámot. Ehhez társul az, ami egyébként a megyei jogú városoknál ilyen 100-120 nagyságrendű létszám, valamint a fővárosi kerületekben is eltérő mértékben, mint az iménti példában is mondtam, mintegy 80 fő, van, ahol 100. Én csak a feszültséget jelzem és azt, hogy itt késő már az intézkedés áprilisban, mert akkor már az emberek az utcára fognak kerülni. Itt korábban kell erről gondoskodni, komolyan beszélgetni és megtalálni a módot az állam szolgálatában állók esetében arra, hogy amikor ők a legnehezebb élethelyzetbe, a leépítésre kerülnek, akkor, akkor is legyenek preferálva, mert a feladatoknál mindenképpen preferálva voltak.
 
- Lesz sztrájk? Azért is kérdezem, mert azért az látszik más területekről, hogy mivel akkora Magyarországon a munkanélküliség, hogy akár diplomásokat, vagy szakembereket is közmunkásként be lehet hívni bármikor bármire. Az Önök esetében is talán elképzelhető ez. Úgy érzem, a kiszolgáltatottságuk talán még a szokásosnál is nagyobb azoknak az embereknek, akiket Önök képviselnek és lehet, hogy egy, ilyen tiltakozó akció sem tudna valódi eredményt elérni.
 
- Úgy értékelem, hogy nő a feszültség, de ezek az emberek az érdekérvényesítő képességük ugyan most megfogalmaztuk, hogy lehet, hogy 10 ezer, lehet, hogy 6 ezer, lehet, hogy 8 ezer főről beszélünk, de gondoljunk csak bele: szét vannak aprózva, hiszen a nagyvárosok kivételével a kisközségekben ez pár főket jelent. Azt szoktuk mondani, hogy csak egyéni kiszolgáltatottság van és közös megoldásokban kell gondolkodni. Sztrájk? Nem tudom megjósolni, hogy milyen lépéseket fognak ezek a kollégák tudni támogatni az elkeseredésen túl. Az biztos, hogy érzékelek egyfajta feszültséget. Mert, ha jól megnézzük, a közszféra teljes egészét egy, egy ilyen bizonytalanság lengi körül. Létbizonytalanság.


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában