Varga László - Fehér József: a közszférát sújtó újabb megszorító intézkedésekről

Nyomtatás
Megjelent: 2012. október 08. hétfő

Igazságtalannak és felháborítónak tartja Varga László és Fehér József a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke, és alelnöke, hogy a közszférát újabb megszorító intézkedésekkel sújtják, - jelentették ki a hétvégi Népszabadságban.


    Varga László szerint a pénteken bejelentett csomag elsősorban a kormány tehetetlenségének ismételt bizonyítéka, hiszen ugyanaz a miniszter, aki a költségvetési kiigazításokat ismertette, korábban arról is beszélt, hogy öt-hétszázmilliárdra tehető a be nem fizetett áfa összege.

    Ha ez tényleg így van – hangsúlyozta –, be kell szedni ezt a pénzt, és máris nincs szükség a megszorításokra. Varga azt állítja: Magyarországon nem egyes meghatározott területeken vannak gondok, hanem általában nagy a baj, és ennek okát jórészt abban látja, hogy a társadalom nem érti, mit akar a hatalom, mert a kormányok folyamatosan félrevezetik az embereket. Ők pedig ezért évtizedek óta ugyanúgy „partizán módjára” viselkednek, aminek része, hogy ha tehetik, adót sem fizetnek.

    A SZEF elnöke szerint rá kellene jönni végre, hogy csak magunkon segíthetünk, az viszont tárgyalások és minimális közmegegyezés nélkül nem sikerülhet. A közszférában foglalkoztatottakat sújtó intézkedések már csak a döntés módja miatt is felháborítók, hiszen az érintettek megint a sajtóból értesültek róla, hogy mire számíthatnak – jelentette ki Varga.

    Szerinte sajnálatos, hogy a kormány nem áll szóba a szociális partnereivel, hanem csak néhány kiválasztottal tárgyal. Ez is azt mutatja – tette hozzá –, hogy az elmúlt húsz évet elrontottuk, s a Fidesznek és a társadalom tagjainak is fel kell ezt ismernie. A szakszervezeti vezető úgy véli, az emberek félrevezetésének része az is, hogy ismét előhúzták a szokásos kártyát: a közszférán kell spórolni.

    Csakhogy öt éve nem nőttek a fizetések, egymást követik a leépítések, most meg jön a létszámstop, s mindezt Varga súlyos igazságtalanságnak tartja. Ráadásul szerinte mindennek a következményeit azoknak kell majd viselniük, akik a közszolgáltatásokat igénybe veszik. Vagyis mindazoknak, akik hivatalos ügyet akarnak intézni, esetleg megbetegszenek, vagy a gyermeküket iskolába járatják.

    A kormány tehetetlenségét és hozzá nem értését bizonyítja, ahogyan a közszféra leépítése kapcsán a különféle számokkal dobálóznak – mutatott rá Fehér József SZEF-alelnök. Sajtóértesülések szerint volt már szó negyven százalékról, öt-tíz százalékról, hat-nyolcezer, illetve tízezer főről is – a legutóbbi időkig a lehetséges karcsúsítások hírét egyébként hivatalosan cáfolták –, most viszont a nemzetgazdasági miniszter szájából hangzott el a 22 ezer fő. Fehér azonban – a régi viccre utalva – csak visszakérdezni tud: tulajdonképpen mi mennyi?

    A szakszervezetek szerinte ezt a számot képtelenek értelmezni, mert egyelőre nem tudni: a több mint húszezer embert a 650 ezres közalkalmazotti, a hetvenezres kormánytisztviselői vagy a negyvenezres köztisztviselői körben tartják-e feleslegesnek. Fehér kijelentette: az érdekképviseletek hajlandók lennének a létszámról tárgyalni, de csak racionális szempontok, szakmai megfontolások alapján. Azt azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a közszolgálatban vagy a kormányváltást követő tisztogatás okán, vagy minden ésszerű megfontolást nélkülöző fiskális szempontokra hivatkozva bocsátanak el tömegesen embereket.


Forrás: Népszabadság
Szerző: Lencsés Károly


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában