Árva János: szakmaiatlan és átgondolatlan a kormányzat döntése

Nyomtatás
Megjelent: 2012. október 08. hétfő

Szakmaiatlannak és átgondolatlannak tartja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke azt a kormányzati bejelentést, amely szerint a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat, illetve a közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét.


    Árva János elmondta: a döntés következtében évente csaknem két százalékkal csökken a közszférában dolgozók létszáma, s ez idővel súlyos problémákat okozhat a szolgáltatások, ellátások színvonalában. Ezt az ügyet mindenképpen érdekegyeztetés elé kell vinni, mert a kérdés még nincs lezárva - tette hozzá.

    A szakszervezeti vezető kifogásolta, hogy a döntést nem előzte meg semmilyen egyeztetés. Árva János szerint valóban meg kell szüntetni a párhuzamosságokat a közigazgatásban, de ezt nem előzték meg megfelelő hatásvizsgálatok, és nem készült el a másfél éve ígért állami feladatkataszter sem.

    Árva János emlékeztetett arra, hogy a kormány álláspontja szerint a közigazgatásban még vannak betöltetlen státusok. Véleménye szerint ezért érthetetlen a kapkodás, hiszen előbb meg kellene szüntetni ezeket az üres státusokat. Folyamatosan növekednek a feladatok a közszférában és a közigazgatásban, ezért a lépés krónikus emberhiányt is okozhat - magyarázta.

    A közszféra dolgozóinak létszáma 100-110 ezer, 60 százalékuk az államigazgatásban, 40 százalékuk pedig az önkormányzatoknál dolgozik - mondta Árva János. Szerinte a járási hivatalok létrehozásáról szóló törvényben „kódolva van, hogy sok embert leépíthetnek az önkormányzati köztisztviselők, illetve közszolgálati dolgozók közül". Az önkormányzatoknak kell eldönteniük, úgy is foglalkoztatnak-e embereket, hogy arra nem kapnak állami támogatást - jegyezte meg Árva János, hozzáfűzve, szerinte ezres nagyságrendű elbocsátások várhatók.

    A szakszervezeti vezető számításai szerint körülbelül 11 ezren lehetnek azok, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt és a közszférában dolgozva megkapják a teljes fizetésüket és a teljes nyugdíjat is.

    Árva János véleménye szerint a most bejelentett döntéssel „semmit sem fognak megoldani, sem a jó közigazgatást, sem a karcsúbb államot, csak annyit, hogy csökken azok száma, akiknek a feladatokat el kell látniuk".

    A szakszervezeti vezető szerint ma a közigazgatásban nem 8, hanem 10-12 óra a napi munka, és ötödik éve nincs béremelés. Az érdekképviselet 20 százalékos emelést javasolt, sikertelenül. Az elmúlt csaknem öt évben 25 százalékos volt a reálkereset-csökkenés a közszférában - tette hozzá.

    A mostani döntések a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsában, illetve az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban is terítékre kerülnek. Amíg lehet, tárgyalnak - mondta Árva János.

    Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány bürokráciacsökkentő csomagról döntött, amely 30 milliárd forinttal javítja a költségvetési egyenleget. Ennek keretében a közszférában megszűnik az a lehetőség, hogy a munkavállaló egyszerre kapjon munkabért és nyugdíjat. A közszférában a következő három évben nem töltik fel a nyugdíjba vonulók helyét, egyes ágazatokban azonban, így az egészségügyben, „ez nem érvényesíthető" - mondta.


Szakszervezetek.hu


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában