Boros Péterné: csak a létszám csökken, az állami feladatok viszont nem

Nyomtatás
Megjelent: 2012. október 05. péntek

A TV2 Mokka című reggeli műsorában Boros Péternét, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének főtitkárát kérdezték arról, hogy szerinte mekkora, közalkalmazottakat és köztisztviselőket érintő létszámleépítésre lehet számítani.
 


- Nem tudom megmondani pontosan, hogy mekkora leépítésre kell számítnai, hiszen erről nem egyeztetettünk a kormánnyal. Természetesen vannak folyamatok, amelynek eredménye lehet, hogy létszámleépítés lesz, de nem kívánom megsaccolni ennek mértékét.
 
- Mekkora lehet a létszámleépítés aránya?
 
- Közelítő számításokat végeztünk a szakszervezet szakértőivel: a járási közigazgatás átszervezése illetve az önkormányzati törvényből fakadó változás miatt 400 körjegyzőségnél az államigazgatási feladatok már csak ügysegéd útján lesznek elláthatók a jövőben. Mi úgy kalkuláltuk, hogy körülbelül hatezer fő, akinek valamilyen módon érintve lesz a jövőben a foglalkoztatása.
 
- A valamilyen módon egészen pontosan mit jelöl, vagy mit takar?
 
- Elképzelhető, hogy létszámleépítésben fog ez megvalósulni, de mi szeretnénk, ha ez nem így történne! Azt szeretnénk, hogy gondoskodó elbánásban részesüljenek ezek az emberek, hogy a kormány rendezze a sorsukat. Mégpedig úgy, hogy más eszközt találjon a számukra, mint amit most ismerünk, ne a Karrierhíd programot. Ez egy nagyvárosban jól működhet, de ezeken a kistelepüléseken az egyetlen foglalkoztató az önkormányzat. Tehát ez a megoldás, amely feltételezi, hogy a versenyszférában is van éppen elfoglalható állás, ezeken a helyeken nem működhet. Úgy gondoljuk, hogy talán egy korábban alkalmazott programot, a Prémium Évek programot lehetne alkalmazni ezeknek a kollégáknak a jövőjére.
 
- Tehát Ön gyakorlatilag azzal számol, hogy van körülbelül hatezer olyan ember, akinek valamilyen formában, de veszélybe kerülhet az állása?
 
- Igen, ez így van.
 
- Hányan dolgoznak közalkalmazottként és köztisztviselőként Magyarországon?
 
- Most az érintett körben a közigazgatásról beszéltünk, hiszen a járási kör az közigazgatást jelent. Ezen a területen 46 ezer fő dolgozik.
 
- 46 ezer, akkor közel tíz százaléka ez a hatezer ember.
 
- Azt gondolom - és ezért is kezdtem úgy a beszélgetést, hogy nem szeretnék ebben a számháborúba részt venni -, hogy végre van egy reformfolyamat, amelyet a kormány komolyan gondol, és ennek a folyamat nagyon lényeges. Nagy félelem van ezen a területen. Szeretnénk, ha szakmailag megalapozva történne e folyamat végig vitele! Ebben együtt tudunk működni a kormánnyal. Nem szeretnénk az érintett kört ezzel a létszám-leépítéses üggyel zavarni, hiszen így is nagy a félelem.
 
- Lehet, hogy Ön azt mondja, hogy nem szeretné zavarni ezt a kört, de azt gondolom, hogy innentől kezdve, hogy ez már szóba került, feltételezem, hogy nagyon sok ember úgy megy be minden reggel dolgozni, hogy lehet, holnap már zárva lesz az ajtaja, vagy valaki arrébb tolta a székét.
 
- Természetesen nem volt pontos a fogalmazásom. Én azt mondtam, hogy nem szeretnénk a végeredménnyel zavarni. Az biztos, mindenki tudja a mi köreinkben, hogy az átszervezésnek, a reformfolyamatnak sajnos lesznek vesztesei is. Általában a  végeredményt nézzük, létszámokban, makrofolyamatokban beszélünk. Én, mint szakszervezeti ember, éppen a mikrofolyamatokban vagyok érdekelt: emberi sorsokról, családokról, egzisztenciák tönkremeneteléről van szó. Nem szívesen vállalkozom arra, hogy a végeredményt saccoljam meg, mert mi a végeredményt már úgy éljük meg, hogy nem tudtunk ebben a folyamatban ténylegesen segíteni, vagy ha tudtunk, akkor sajnos nem mindenkinek.
 
- Cséfalvai Zoltán múlt héten a Mokkában úgy fogalmazott, hogy legyen egy karcsú, de hatékony állam. Mikor arról beszélünk, hogy ebben a két szférában közalkalmazottként és köztisztviselőként több százezren dolgoznak, akkor az ember elhiszi-e azt, hogy itt néhány ezer embernek fog veszélybe kerülni az állása? Akkor, amikor azt mondja maga a kormányzat, hogy egy karcsú államot képzel el?
 
- Ezzel a megjegyzésével államtitkár úrnak egyet tudok érteni.
 
- Én azt gondoltam, hogy Ön, mint szakszervezetis főtitkár, teljes egészében más véleményen, vagy állásponton lesz.
 
- Nem, és ha megengedi, ezt ki is fejteném. Az, hogy karcsú, az megint egy minősítése a végeredménynek. Az, hogy hatékony, azzal nagyon egyetértek. Ez a törekvésünk. A közigazgatás létszáma, ami teljes egészében központi közigazgatástól az önkormányzati közigazgatásig terjed, az elmúlt húsz évben nem volt sohasem kevesebb, mint 105 ezer ember, és sohasem volt több mint 115 ezer ember. Megvalósult mintegy nyolcvanezer álláshely megszüntetése és mintegy hatvanezer fő leépítése. Valószínűleg azért, mert a lényegről a folyamat a szakmai vélemények alapján nem tudott végig gondoskodni. A feladatokat kell az államnak áttekinteni és a feladatokhoz mérten eldönteni, hogy mit kíván a jövőben ellátni, és ehhez mérni a létszámot.
 
- Azt egy reális elképzelésnek gondolja, vagy tartja, amit Cséfalvai Zoltán felvetett, hogy lehet, hogy első körben ezt a létszámleépítést úgy adják meg, hogy aki egyébként nyugdíjba megy, vagy nyugdíjba kell, hogy menjen, annak a helyére más embert nem fognak felvenni?
 
- Nem tartom megoldhatónak, pont az imént elmondott gondolatom miatt. Az állami feladatok nem csökkentek, a létszámok igen. Aki megmaradt, nem tud hatékonyan dolgozni, mert sokkal több munkateher hárul rá, mint korábban.
 
Forrás: TV2, Mokka


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában