Az MKKSZ küldöttsége a CESI Európai Akadémia Tallinn-i szimpóziumán

Nyomtatás
Megjelent: 2014. július 02. szerda

„A web 2.0 generáció: Új technológiák használata az európai közszférában” címmel a CESI Európai Akadémia két napos szimpóziumot tartott Tallinn-ban 2014. június 26-27. között. Az MKKSZ-t, mint tagszervezet 4 fő képviselte a rendezvényen: Boros Péterné főtitkár asszony, a CESI alelnöke, Árva János elnök úr, Fehér József SZEF alelnök és Szebeni Dóra elnökségi tag, az ÖDOSZT elnöke.

 

 

Küldöttségünk napsütötte, bár kissé hideg időben érkezett meg június 25-én a délutáni regisztrációra az Észt fővárosba. A város elbűvölő volt, a hangulat Dániát és Svédországot idéző, ami nem is véletlen, hiszen ezek az országok sok ideig és jelentős hatással voltak az észtek történelmére, bár önálló Észtországról csak 1918-tól beszélhetünk. A mai állam 1991-ben nyerte vissza függetlenségét a Szovjetúnió szétesése folytán, EU tagságuk pedig 2004-es keltezésű, csakúgy mint Magyarországnak. 

Az Észt parlament épülete Tallinnban 

Tallinn óvárosa hamisítatlan, szép állapotban fennmaradt középkori hanza kereskedőváros, a nyüzsgést nem zavarja meg holmi szürkület, sőt naplemente ilyenkor nyárelőn este 11 óra előtt. A Balti tenger partjáig kisétáltunk, követve a sirályokat, ami csak 10 percnyire van a belvárostól. Angolul mindenhol jól elboldogultunk, az észt nyelv megtanulhatatlannak tűnt, pedig finn-ugor rokon állítólag, amit néhány szó ékesen bizonyít (kéz – keze, vér – vere). Nemzeti himnuszuk például így szól: Mu isamaa, mu õnn ja rõõm... 

Tallinn óvárosának főtere

A szimpózium 5 nyelven folyt, tolmácsolással (német, francia, angol, spanyol, olasz).

Emilio Fatovic, a CESI Európai Akadémia elnöke rövid köszöntője után Urve Palo, az Észt Gazdasági és Kommunikációs miniszter asszony beszélt saját tapasztalataikról az elektronikus közigazgatás területei és alkalmazási módjai terén. Elismerésre méltóan élen jár ez a fiatal ország ezen a téren, aminek nem csak az általános technológiai fejlettségük, vagy éppen a téli időjárási tényezők, hanem a kormányzati döntések, közigazgatási informatikai fejlesztések az alapvető meghatározói. 

A szimpózium témái között olyan kérdések kerültek napirendre, mint például az európai országok e-közigazgatási fejlettsége és szolgáltatásai, illetve ezek kihasználtsága, a közösségi média szerepe és használhatósága ezen a téren, valamint a közszféra munkavállalóinak speciális kihívásai. Élénk eszmecsere folyt a közösségi oldalakon történő megjelenés lehetőségeiről és ennek módjairól, továbbá arról, hogy a dematerializálási eljárások mindig jók-e.

Érdekes volt megismerni a Skót kormányzat, Katalónia és Franciaországi kollégák tapasztalatait. Hallhattuk a spanyol rendőrség képviselőinek beszámolóját a munkájukhoz kapcsolódó web alkalmazás tapasztalatairól, valamint az olasz, finn, litván, német, holland, francia és luxemburgi előadók által megfogalmazott véleményeket a kérdéskörről.

Szinte minden ország, minden tagszervezet képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közszféra munkavállalóinak folyamatos képzése, szakértelme nélkül semmilyen rendszer nem működésképes, ezért erre feltétlenül nagy figyelmet kell fordítani minden területen.

A szervezők a szakmai kérdések megvitatása mellett a város bemutatására is gondot fordítottak, és egy hamisítatlan XIV. századi kereskedőházban berendezett középkori vendéglőben tölthettünk el egy közös estét a szimpózium résztvevőivel. Alkalom nyílt a CESI vezetőivel személyes egyeztetésre egy még erre az évre tervezett Magyarországi látogatást illetően, és a Balatonnál megalakult fiatalok szervezetének jövőbeli programjairól is folytattunk egyeztetést az érintett vezetőkkel. 

 

A városháza épülete

Összességében nagyon hasznos és érdekes információkat kaptunk, jó tapasztalatokat szereztünk ezen a CESI Akadémia programon, amelynek reményeink szerint a jövőben számos pozitív hozadéka lesz majd szervezetünk számára.

 

Szebeni Dóra 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában