Miért riogatják, provokálják a közszférát?

Nyomtatás
Megjelent: 2012. szeptember 17. hétfő

Szakmailag megalapozatlan, provokatív, riadalomkeltő a közszféra ismételt létszámcsökkentéséről és további két évi a bérbefagyasztásáról szóló híradás.


A Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) megdöbbenéssel fogadta azt a sajtóhírt, amely szerint jövőre ismét jelentős létszámcsökkentést tervez a kormány a közigazgatásban.  Értelmezhetetlen a Magyar Hírlap kormányzati forrásokra hivatkozó információja, amely szerint „középtávon 400 ezer dolgozó foglalkoztatása lenne optimális a közigazgatásban, vagyis, az államigazgatási szerveknél és az önkormányzatoknál”. Értelmezhetetlen, mert jelenleg e körben foglalkoztatottak létszáma mintegy 110 ezer fő.

Szakmailag megalapozatlan és provokatív az a megállapítás is, amely szerint „a közszféra létszáma túlméretezett az ország adottságaihoz képest”. Milyen adottságokat kell itt figyelembe venni? Az adófizető állampolgárok szempontjából leglényegesebb „adottság” – hoz - az elvégzendő közszolgálati feladatokhoz - képest a foglalkoztatotti létszám (az egészségügyben, az oktatásban, a rendvédelemben, a szociális intézményeknél, vagy éppen a közigazgatásban) példátlanul alacsony.

Mindezeket felülírja az az állítólagos kormányzati szándék, amely szerint 2015-ig a közszféra munkavállalói bérköltségeit befagyasztják.

Az MKKSZ számára elfogadhatatlan ez a felelőtlen megnyilvánulás. A működő hivatalos érdekegyeztető fórumokon erről a szándékról szó sem esett, sőt a kormányzati partnerek ennek ellenkezőjét állítják.  Valótlan és a közvélemény durva megtévesztésére alkalmas az az állítás, amely szerint „10 ezer közszolga elbocsátásával durván 40-05 milliárd forint spórolható meg évente a béreken.”

A közszolgálati dolgozók nettó átlagkeresete alig több mint 100 ezer forint. Tehát tíz ezer munkahely megszüntetésének árán – mindent beleszámítva - 10-15 milliárd forint költségvetési megtakarítás keletkezhet.

Valótlan az az állítás is, amely szerint „a 2011-12-es költségvetési terveknél is több ezer fős leépítéssel kalkuláltak, de végül látszatmegoldások születtek.” 2012. január 18-ai határidővel a kormány (statáriális gyorsasággal) mintegy 7000 fős létszámcsökkentést rendelt, amit meg is valósított.

7000 ember egzisztenciájának derékba törése látszatmegoldás?

A közszolgálatban 2008. óta (tehát négy éve) a bértarifák tételei egyetlen fillérrel nem növekedtek.

Elvették a 13. havi fizetést, megszüntették, vagy radikálisan csökkentették a béren kívüli juttatásokat. Az elmúlt 4 évben a reálkereset 25 százalékot meghaladó arányban csökkent. A napi munkaidő szinte mindenhol 10-12 óra, és a túlmunkáért díjazás nem jár!

Hány bőrt lehet még lehúzni a közszolgálati munkavállalókról?

Budapest 2012-09-14.

Fehér József                                      Boros Péterné

SZEF alelnök                                        MKKSZ főtitkár


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában