Boros Péterné: a létszámleépítés a közszférában szakmailag megalapozatlan, provokatív, riadalomkeltő

Nyomtatás
Megjelent: 2012. szeptember 27. csütörtök

Jelentős leépítésre készül a központi közigazgatásban a kormány, 6-8 ezer állás szűnhet meg a minisztériumokban és a háttérintézményekben - írta a Népszabadság egy kormányhoz közeli szakemberre hivatkozva. A Klubrádió, Reggeli gyors című műsorába Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkárát kérdezték.
 


- A hivatalos álláspont az, hogy a kormány nem számol jelentős létszámleépítéssel, sőt, egyáltalán nem számol ilyesmivel. Önök mit gondolnak, lesz-e létszámleépítés a közszférában?
 
- Szakmailag megalapozatlan, provokatív, riadalomkeltő a közszféra ismételt létszámcsökkentésére vonatkozó szivárogtatás, bejelentés. Mi az adófizető állampolgárok szempontját vesszük a leglényegesebbnek, amely szerint a foglalkoztatotti létszám ezeken a területeken példátlanul alacsony.
 
Nem ért váratlanul bennünket a létszámcsökkentésre vonatkozó bejelentés: most már menetrendszerűen mindig ez megtörténik ősszel. Nem tudom, meddig lehet még fokozni. Látjuk, hogy sajnos a létszámcsökkentés alapját képező intézkedések a kormány részéről nem látszanak. Nincs kevesebb jogszabály megalkotva, nincs egyszerűsítés. Ellenkezőleg, rövid idő alatt minden jogszabályt, még az alaptörvényt módosították, bonyolultabbá válik.
 
- Azt írja a Népszabadság, hogy nyáron az IMF delegáció azzal a megállapítással távozott Magyarországról, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak száma 40 százalékkal magasabb, mint amire a feladatok alapján szükség lenne.
 
- Én nem tudok ilyen megállapításról, mi nem egyeztettünk velük. A kormánnyal egyébként tárgyaltunk a járások kialakításáról, amely a teljes közigazgatás rendszerét érinti. Minden szereplő, aki ma az önkormányzatoknál dolgozik, vagy földhivataloknál, vagy munkaügyi központokban, érintettje ennek az átalakításnak, és megrettenve figyeli, hogy lesz-e január elsejétől munkája. Az önkormányzati rendszerszerű átalakításnak intézkedései következtében a 2000 fő alatti lakosságszámú településeken megszűnő polgármesteri hivataloknál körülbelül 400 körjegyzőség személyi állománya, nagyjából 6 ezer fő leépítése kérdéses. Nem tudjuk, ezen felül még miért akar a kormány újabb embereknek felmondani?
 
- Így akarnak pénzt megspórolni.
 
- Értem, de egy kormánynak, aki a végrehajtó szervezetét érintően nyilatkozik, szerintem nem a megtakarítási, hanem a hatékonysági szempontok az elsődlegesek, hogy működjön a rendszer. Egy nagy átalakítás kellős közepén egy ilyen bejelentés egyszerűen nem értelmezhető. Úgy gondolom, hogy az óriásplakát üzenete lenne lényeges ebben az kérdésbe is: szeretem a munkám. Ezt elmondanák a kollégáim, hogy szeretnék a munkájukat. Ha mégis igaz lenne ez a leépítés, akkor a mi szakszervezetünk evidenciának tekinti a gondoskodó elbocsátást a kormány részéről, hiszen kistelepüléseken egyetlen foglalkoztató az önkormányzat. Közfoglalkoztatott is csak egy év munkanélküliség,, együttműködés után lehet valaki. Sokszoros hulláma van a leépítésnek, és sajnos nagyon kevés az esély arra, hogy azok, akiket ez érint majd, munkába tudjanak maradni. Hiteleket, egzisztenciákat érint ez a döntés.
 
- Egyáltalán nem reménykednek, azt gondolják, hogy nem véletlen a szivárogtatás?
 
- Nem is szeretnénk ezzel törődni. Azt hiszem, hogy komoly együttműködő felek szeretnénk lenni, ezt feltételezzük a kormányoldalról is. Bízunk abban, hogy egy ilyen komoly döntést egyeztetés fogja megelőzni, és ennek mi szereplői szeretnénk lenni.
 
Forrás: Klubrádió


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában