Fehér József: az elbocsátási akciók megtakarítás helyett inkább csak viszik a pénzt

Nyomtatás
Megjelent: 2012. szeptember 27. csütörtök

A rendszerváltozás óta több nagyobb elbocsátási hullám is volt a közigazgatásban.  Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) alelnöke az eltávolítási akciók tanulságairól a Népszabadságnak nyilatkozott.


    Elsőként a Bokros-csomag hatására küldtek el tömegesen embereket. Akkor – 1995–96-ban – tíz-, majd a második ütemben ötszázalékos létszámcsökkentést hajtottak végre, az állami és önkormányzati hivatalokból 15-16 ezren kerültek utcára.

    1998–2002 között, tehát az első Orbán-kormány idején hivatalosan nem határoztak leépítésekről, volt viszont lopakodó – bár nehezen számszerűsíthető – létszámcsökkentés. Akkoriban a költségvetési keretszámok alakításával próbálták meg mérsékelni a közigazgatásban foglalkoztatottak számát. Ez nem sikerült, mert a ciklus végére igencsak felduzzadt az apparátus. A Medgyessy-kormány ezért megint drasztikusan lépett: 2002 őszén 15 ezer álláshelyet szüntettek meg, ténylegesen tízezer embert menesztettek.

    Fehér József, a SZEF alelnöke a Népszabadságnak hangsúlyozta: ez volt az első alkalom, amikor a szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján hajtották végre a leépítéseket. Később a Gyurcsány-kormány is hasonló intézkedésre kényszerült, s 2007–2008-ban 12 ezer embert távolítottak el. Akkor az érdekképviseleteknek sikerült elérniük, hogy a „gondoskodó elbocsátás” jegyében nyújtsanak valamilyen segítséget az utcára kerülőknek.

    Ugyanakkor bevezették a prémiumévek programot, ami egyfajta előnyugdíjként működött: a köztisztviselők csökkentett fizetést kaptak, cserében viszont csak néhány órát kellett hetente dolgozniuk. A második Orbán-kormány hivatalba lépése után jelentős személycseréket hajtottak végre, de a létszámot tekintve 2011 végéig nagyjából nullszaldós volt a rendszer. Idén január 5-én viszont megjelent egy kormányrendelet, amelynek alapján alig másfél hét múlva hétezer álláshelyet szüntettek meg.

    A menesztett közszolgák számára ezúttal a karrierhíd programot hirdették meg, amelynek keretében a hivatalos adatok szerint körülbelül négyezer főnek próbálnak segíteni, de Fehér szerint inkább hatezer körül lehet az elbocsátottak száma. A rendszeres leépítéseknek azonban kevés értelmük van, az akciók megtakarítás helyett inkább csak viszik a pénzt, hiszen végkielégítést kell fizetni. A szakszervezetek adatai szerint 1995 és 2008 között nyolcvanezer álláshelyet szüntettek meg, s körülbelül 55-60 ezer embert menesztettek, miközben a közigazgatásban évek óta nagyjából változatlan a létszám: 105 ezernél kevesebben, illetve 115 ezernél többen soha nem dolgoztak ezek a területen.

    Hiába tehát a visszatérő kampányok, mindig kiderül, hogy a feladatok ellátásához szükség van arra a nagyjából 110 ezer emberre, aki ma ezen a területen dolgozik. A teljes közszférában viszont – amelynek jó részére a kormánynak nincs közvetlen befolyása, s inkább csak költségvetési eszközökkel ösztönözheti az intézményfenntartó önkormányzatokat – egyértelműen kisebb lett a létszám. A költségvetési szerveknél a kilencvenes évek végén még nyolcszázezren voltak, most viszont csak 650-660 ezren lehetnek.

    A 150 ezres csökkenés körülbelül kétharmada Fehér szerint tényleges leépítésből ered, a többi inkább a kiszervezések következménye. Az egészségügyben, a kultúra vagy a közművelődés terén számos, korábban állami vagy önkormányzati tulajdonú intézmény fenntartója változott, így a foglalkoztatottak közalkalmazotti státusa is megszűnt.
Forrás: Népszabadság
Szerző: Lencsés Károly


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában