Boros Péterné: A köz szolgák elszegényesedése ellen az MKKSZ teljes vezetői köre csütörtökön demonstrálni fog

Nyomtatás
Megjelent: 2013. november 13. szerda

Elég feltűnő akcióba kezdenek, lyukas cipőkkel követelnek majd béremelést a közszolgák. ezeket a lyukas cipőket a minisztérium elé viszik, vagy vitték már? Megtörtént már ez az esemény? – kérdezte a Klubrádió műsorvezetője (Mv) az MKKSZ főtitkárától.


Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Igen, elvisszük a szociális munkás köztisztviselők kormánytisztviselők  küldeményét, üzenetét a Nemzetgazdasági Minisztérium elé november 14-én.
 
Mv.:- Tehát ez 14-én lesz, csütörtökön?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Így van.
 
Mv.:- Mi az üzenet, mert hogy mondjam, elég látványos lesz .  Lyukas cipő az minden jelrendszer szerint szegénységről beszél.

Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:-  Pontosan ez a szándékunk, a szegénységet, az elszegényesedés jelképeit szeretnénk azért a Nemzetgazdasági Minisztérium elé vinni, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium a költségvetésért felelős tárca, és ez a szakszervezet a többi közszférához hasonló szakszervezettel együtt az országos közszolgálati érdekegyeztetésben tárgyalásos úton, nem tudott idáig eredményt elérni. És nekünk a költségvetési törvény elfogadásáig van arra lehetőségünk, hogy kikényszerítsük a kormánytól azt, hogy emelje a közszférában dolgozók keresetét, hiszen hat éve nem volt keresetemelkedés a közalkalmazottaknál, illetve még egy mondat. A 38650 forintos illetmény alapot sem emelték hat éve.
 
Mv.:- Az az érdekes, hogy ha most megkérdeznénk tíz magyart, hogy mit gondol arról, hogy az állami alkalmazottak,most csak így egyben. Tehát  hogy azok, akik az államnak dolgoznak vagy hivatalokban vannak, legyenek azok közszolgák, köztisztviselők azok jobban keresnek, vagy rosszabbul, mindenki azt mondaná, hogy jobban. Tehát, hogy van egy ilyen képzet, nem gondolja senki, hogy az állam ennyire kiszúrna a sajátjaival. Már bocsánat.
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Hát pedig sajnos ez az igazság és ezt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni akkor, amikor elmondjuk azt, hogy 650 ezer főből ennyi az össz közszférának a létszáma. 220 ezer főnek a 2010 évi bére szinten tartásához, ami nettó 65-70 ezer forintot jelent, bérkompenzációra van szüksége, ez nem nőtt öt éve. Ez azt jelenti, mindig ezt a példát hozom elő, de tudnék többet is mondani, a szociális munkás tíz éves gyakorlattal, diplomával, bruttó 120 ezer forintot keres és már egy kiemelkedő kereset, de ugyanezt tudom elmondani kormánytisztviselőről, aki az okmányirodában dolgozik. Tehát ezt a tévhitet el kell oszlatni, mert ez nem a valóság és azt kérem minden hallgatótól, hogy értse meg, hogy nem vagyunk kapzsiak, amikor azt mondjuk, hogy hat év után, ezek a keresetek már kellene, hogy nőjenek, hiszen a mi kollégáink , azok ugyanúgy szeretnék kifizetni a rezsit, annak ellenére, hogy szerencsére, az ő szempontjukból szerencsére ez csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor nekik is vannak hiteleik, a gyermekek neveléséhez ezek a keresetek bizony sajnos nem elégségesek és mint tudjuk, egyelőre úgy néz ki, hogy a gyermeknevelés pontosan ezeknél az eseteknél sajnos nincs úgy támogatva. Nagyon jó lenne, ha ez előnyére változna.
 
Mv.:- Bocsánat, hogy ha már itt vagyunk, hogy mit gondolnak az emberek, az emberek még ráadásul azt is gondolják, hogy önök beszélnek? Hiszen kiszámítható életpályájuk van, mindig emelkedik az illetményalap, csak ezek a hírek jönnek át és az embereknek tényleg van egy ilyen elképzelésük, hogy ha valamiben, akkor önök vannak benne a tutiban.
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Ez teljességgel nem így van. Így volt ez addig, ameddig például a köztisztviselők esetében minden garantált volt és a követelményekkel arányban álltak a keresetek. Mi azt mondjuk, hogy ez a mi akciónk, amit most elkezdtünk, úgy mondom inkább, hogy folytattunk, hiszen volt már egy október 19-én a Millenáris előtt, szeretné felhívni arra a figyelmet, hogy senkinek nem jó az Magyarországon, hogyha a közszférában ilyen alacsonyak a keresetek, hiszen az sem igaz, ami ma több ezer plakáton azt mondja, hogy az átlagkeresetek 4,6 tized százalékkal növekedtek. Az MKKSZ képviseleti körébe tartozó Magyarországot, az állampolgárokat, a családokat, tisztességesen szolgáló munkavállalók keresete biztos, hogy nem növekedett, sőt, az elmúlt öt év alatt, a reálérték több mint 20%-al csökkent és felelős érdekképviseletként ebbe nem nyugodhatunk bele, nem fogadhatjuk el, hogy a hivatás ilyen módon leértékelődjön.
 
Mv.:- Azon gondolkodom csak, hogy ha az önöké, mármint ennek a 650 ezer közszolgának, köztisztviselőnek  nem növekedett a bére, akkor kinek növekedett annyival, hogy az országos átlag legyen 4 egész nem tudom hány százalék?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Biztos növekedett, merthogy  a köz..
 
Mv.:- Jó, a versenyszférában nem tudom, hogy mennyire tudott növekedni az elmúlt években.
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Igazán az elmúlt évek, azok nem egy átlagos időszak, mint tudjuk, ezzel mindenki tisztában van. A válságból való kilábalásnak a kezdetén vagyunk és valószínűleg vannak a  versenyszférában olyan helyek és legyenek is, ahol ezek a keresetek növekedtek és az is igaz, hogy valamilyen módon a költségvetési szférában is két terület ebből szerencsére ki van emelve. De az a probléma, hogy például a mai napon ünnepeljük a szociális munka napját és szeretném is őket köszönteni és az eddigieknél nagyobb megbecsülést szeretnék nekik kívánni és üzenem nekik is, hogy a mi demonstrációnk és harcunk csütörtökön őértük is folyik, én azt hiszem, hogy nem mehetünk el szó nélkül ezek mellett a keresetek mellett és ne tévesszen meg senkit, hogy nem tömegek fognak demonstrálni. Az MKKSZ teljes vezetői köre fog demonstrálni és amikor dobpergés után  leöntjük a lyukas cipőket a Nemzetgazdasági Minisztérium elé, gondolatban ezzel szerintem mindenki azonosulni fog és ez a lényeg. Én azt hiszem, hogy nem nagy követelés, hogy egy jó állam, köz szolgái, ezzel a jó munkával, amiről azt mondja a kormány, hogy Magyarország jobban teljesít, véleményem szerint a közszféra teljesítménye ebben a bizonyos jó teljesítményben benne van. Ezzel a jó munkával arányos megbecsülést kérünk, nem erkölcsös a munkáltató államtól, hogy minimálbéren, bérminimumon tartja a szociális munkást, a városüzemeltető közalkalmazottat, a közgyűjteményi , közművelődés területén dolgozókat, a köztisztviselőt, az okmányirodai ügyintézőt, a munkaügyi központban a földhivatalban dolgozót és  sorolhatnám még a többi területet, a katasztrófavédelmet, a hivatásos állományt. Én szerintem ez nem erkölcsös. Nekünk arra van felhatalmazásunk és azt kell megtennünk, hogy ezt addig próbáljuk valamilyen módon rendezni, amíg el nem fogadják a költségvetési törvényt. Utána már ezen gondolkodunk egyébként, a közszféra többi szakszervezetével együtt szeretnénk demonstrációs és sztrájkbizottságot alakítva  nyomást gyakorolni a kormányra, változtasson ezen a helyzeten. Szerintem a mai magyar költségvetés, ami nagyjából 1700 milliárd forint, két ezrelékét kérjük. Én azt mondom, hogy ez nem egy…
 
Mv.:- Ez a , amit mondott… teljesen világos és csütörtökön lesz tehát az akció, de hogyha jól értem, akkor ezt követően önök demonstrációs és sztrájkbizottságot fognak alakítani?
 
Boros Péterné az MKKSZ főtitkára:- Igen. Igen, nagyon komolyan tárgyalunk ebben a kérdésben, és ez, jobban érzékeljük a hangulatot. A félelem ott van az emberekben, de azt hiszem, hogy ezekkel a gondolatokkal, akiről szól a dolog, mindenki azonosulni tud. Sajnáljuk, hogy erre kerül a sor. Öt alkalommal próbáltunk tárgyalásos úton ezen előrelépni, nem volt rá igazán fogadókészség.
 
Forrás: Elhangzott a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában november 12-én


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában