TANÁCSKOZTAK A MEGYEI TITKÁROK Szigorodik az MKKSZ könyvelése

Megjelent: 2017. november 27. hétfő

Az MKKSZ megyei titkárai 2017. november 25-én, szombaton tanácskoztak, melyen elsősorban a 2018. évi feladatokról volt szó. A tanácskozáson részt vettek a felügyelőbizottság tagjai is, mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása alapján az MKKSZ könyvelésének és a gazdálkodás dokumentálásának – a törvényes előírásoknak megfelelő – átalakítására kerül sor. Boros Péterné elnök először az elmúlt időszak legfontosabb érdekvédelmi eseményeit értékelte. Ennek keretében szólt a bérharcról, mely eredményeként 2 terület, a járási és megyei kormányhivatalok, valamint a szociális terület bérhelyzete valamelyest javult.

Voltak eredmények a kincstári és az önkormányzati területen is. Igazán megoldatlan bérhelyzet három területen van: a bérintézkedésekből és életpályából kimaradottak (melynek létszáma kb. 200 ezer fő), a központi közigazgatás országos hivatalainál (minisztérium, főhatóság) dolgozó kormánytisztviselők, és az önkormányzati hivatalok köztisztviselőinek 58%-a. Az OKÉT ülésen erről lesz szó, de nem várható most változás. Riasztónak tartotta, hogy a KÉF ülése után – egyeztetés nélkül – egy szűk kört, az országgyűlés hivatalában dolgozó köztisztviselőket kivették a Kttv. hatálya alól, és egy külön életpálya törtvényt hoznak létre számukra. Szólt a minimálbér, a bérminimum jelentősebb emelésével és a diplomás bérminimummal kapcsolatos küzdelemről. Volt számos sikeres rendezvény, az MMKSZ akadémia, SZEF akadémia, a szociális munka napja, SZEFIT találkozó, Tisztes munka világnapja, nemzetközi találkozó az izraeli kormányalkalmazottak küldöttségével – ezeken a rendezvényeken az MKKSZ aktívan részt vett. Volt 4 sikeres megyei találkozó Pest, Csongrád, Hajdú és Heves megyében.

Boros Péterné feladatul adta ki, hogy kiemelten kell foglalkozni a tagdíj utalás rendjének – a törvénynek és az alapszabálynak megfelelő – megváltoztatásával. Jelenleg 198 alapszervezet már a központi számlára utaltatja a saját tagdíjrészét, ez az alapszervezetek mintegy kétharmada. A megyei titkárok személyes közreműködésével, azzal az egyharmadnyi alapszervezettel (ahol még közvetlenül saját számlára kapják a tagdíjat) külön-külön kötni kell írásos egyezséget arról, hogy a tagdíjutalás rendjének megváltoztatását, azaz a központi számlára történő utalását tudomásul veszik és az arra vonatkozó pénzkezelési szabályokat elfogadják. (Az erre szolgáló nyomtatvány az MKKSZ SZÜB oldalon megtalálható: tagdíjkezelési megállapodás) Az optimális és a törvényeknek megfelelő végleges megoldás az lesz, hogy az MKKSZ egy pénzintézetnél nyit egy központi számlát, amelyre az államkincstár illetve a munkáltatók utalják a tagdíj 100%-át. Ugyan ennél a banknál az MKKSZ központi számlájához kapcsolódóan nyitunk annyi alszámlát, amennyi alapszervezet ezt igényli. Ennek a rendszernek a kialakítása időigényes. Az utalás rendjének megváltoztatása tehát megkerülhetetlenül bekövetkezik majd, de nem most 2018. január 1-től, hanem egy későbbi időpontban. Ehhez kapcsolódóan a tagdíjak mértékében sem lesz változás január 1-től, melyről külön döntés kell.

Veres Ildikó alelnök arról adott tájékoztatást, hogy sok konzultáció, egyeztetés után elkészült a tagdíjutalás új rendjéhez kapcsolódó határozat-tervezet, ez majd segíti a megyei titkárok és az alapszervezetek tagdíjjal kapcsolatos munkáját. 

Az MKKSZ könyvelés gazdája is változik, Szilágyi Katalin sok éves munka után, saját kérésére befejezi ezt a munkát, és 2018. január 1-től egy új könyvelő cég végzi a könyvelési feladatot. Ennek képviseletében Papp József ügyvezető könyvvizsgáló tartott egy rövid tájékoztatót. Megerősítette, hogy az MKKSZ-nek minden bevételét le kell könyvelni. A NGM állásfoglalása alapján 2018-tól az alapszervezetek vásárlásairól a bizonylatot (számlákat) – eredetben, vagy másolva – be kell küldeni az MKKSZ központi könyveléshez, az része lesz majd a 2018. évi mérlegnek. Ez új feladat, ehhez kéri az alapszervezetek megfelelő tájékoztatását. Feltétlenül rendezni kell az alapszervezetek egy részénél még fellelhető adószámokat is. A megyei titkárok az általuk feltett kérdések többségére választ kaptak, de még szükség van egyeztetésekre, megyei szintű tájékoztatásokra.

Ezután rövid tájékoztató hangzott el Boros Péterné és Tornyi Lajosné FEB elnök részéről a 2018. évi költségvetés előkészítéséről. 

Majd a tanácskozás utolsó témája keretében a Szervezetépítő Munkabizottság (SzeM) nevében Farkas Andrea és Fehér József társelnökök beszéltek a tagszervezési elképzelésekről. Ezek után számos kérdés, észrevétel, javaslat hangzott el, melyet az megyei titkárok tettek fel. Ezek egy részére választ kaptak, más részét hasznosítani szükséges.

Dr. Marosi János

 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában