Tanácskoztak szombaton a megyei titkárok és a szakmai tanácsok elnökei

Megjelent: 2017. szeptember 04. hétfő

A szeptember 2-án, szombaton rendezett tanácskozáson szó volt – többek között - a megvalósult és tervezett személyi változásokról, a sztrájkok hatásairól, eredményeiről, a bértárgyalási fordulókról, az ősszel tervezett megyei alapszervezeti találkozókról, a tervezett szervezetépítésről, a „Tegyünk rendet munkahelyeken” akcióról, és a várható rendezvényekről.

 

Boros Péterné tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy Szabó F. Attila megyei titkárt – közös megegyezéssel – felmentette Pest megyei és Zala megyei titkári megbízatása alól. Ez a változás elnökségi tagságát nem érinti, de a SZEF koordinátori tisztségét igen. A Pest megyei titkári teendőket átmenetileg Boros Péterné látja el, munkáját Hetényi Ferencné segíti. A Zala megyei titkári feladatra rövid időn belül egy érintett személy megbízást fog kapni. Dr. Dobóczky Károly – egészségi állapota miatt – lemondott az elnökségi tagságáról és a MÁK OSZT elnöki tisztségéről. Az MKKSZ elnöke - ezt sajnálattal - tudomásul vette. Megköszönte a több évtizedes munkát, jelezte, hogy  a MÁK OSZT emiatt rövidesen összehívásra kerül. Az elnöki teendőket átmenetileg Békési József, a MÁK OSZT alelnöke végzi. 

A központi közigazgatás keresetemelése nem 2018-tól, hanem csak 2019. január 1-től változik. E mögött –többek között – az állami tisztviselői bérrendszer kudarca is van, mivel bevezetése esetén növekedés helyett várhatóan csökkenne sok tisztviselő bére. A sztrájkok közül a kincstári sztrájkkészültség megvalósult, a sztrájk elmaradt a megállapodás eredményeként. A kereset emelés megtörtént, de a megállapodás megkötésének módját nem tartjuk megfelelőnek és annak tartalma elmaradt attól, amit célul tűztünk ki. Naponta kapunk reklamáló és fenyegető leveleket. Az l milliárd forint azonban a dolgozók keresetét növelte, ezért ha így nézzük akkor   ez  sikert jelentett. A harcot tovább folytatjuk, mert a jövő évi bérminimum emelés ezt a sikert szinte érvényteleníti. Az önkormányzati sztrájkot sikeresen megtartottuk, eltérően a tavaly 2 sztrájk utáni kormányzati csendtől, most a Belügyminisztérium leült az MKKSZ-szel és az önkormányzati szövetségekkel. Két fordulón vagyunk túl, a kormányzatnak nem volt ajánlata, és azóta sincs. Várjuk a 3-dik tárgyalási fordulót és a kormányzati ajánlatot, de úgy tűnik, húzzák az időt.

Jelentős esemény volt a nyár elején megtartott Közigazgatás Napja ünnepség. Ebben példát mutattunk, de úgy tűnik, hogy az érintettek körében nem keltett nagy visszhangot. Folyik a Tegyünk rendet a munkahelyeken akció, számos munkavállalói észrevételt, panaszt, javaslatot kapunk. Tovább várjuk a zöld számon, vagy névtelen módon a leveleket a közszolgálati dolgozóktól, bár azt tapasztaljuk, hogy egyéb területről is jönnek a panaszok.

Folynak nagy akciók, mint például a Jobbik vezetésével egy európai béruniós aláírásgyűjtés. Az MKKSZ álláspontja, hogy ez vitatható, másrészt a választási kampányhoz kapcsolható, ezért nem támogatjuk. Bérfelzárkóztatás csak nemzeti keretek között történhet, és ez az ország gazdasági teljesítményével összefügg. A Vágó Gábor féle népszavazáshoz sem kapcsolódunk, mert egy szakszervezet nem adhatja nevét bércsökkentéshez. A december 24-ét munkaszüneti nappá történő változtatásért folyó népszavazási kezdeményezés viszont támogatható, ez általános dolgozói érdeknek tekinthető. Ezek az álláspontok megegyeznek a SZEF ügyvivő testületének véleményével.

Az őszi rendezvényekből kiemelhető: szeptember 30-án SZEF Akadémia a felsőoktatásról, október 7-én a Tisztes Munka Világnapján egy SZEF konferencia a minőségi közszolgálatról, október 28-án MKKSZ rendezvény „Ki mit ígér a közszolgálatnak a következő parlamenti ciklusban” címmel a pártvezetők részvételével. November 7-én lesz a Szociális Munka Napja, első alkalommal a saját munkaszüneti napon. Ezen kívül minden megyében, régióban tervezünk MKKSZ fórumukat, melyen találkozunk szakszervezeti tagokkal és vezetőkkel.

A közeljövőben fontos célkitűzésünk a Kormánytisztviselő OSZT létrehozása, és tervezünk tagszervezés akciót is. Ezekhez előkészítő bizottságokat alakítunk.

Dr. Marosi János

 


 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

További információk

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában