SZTRÁJKTÁRGYALÁST KEZDETT A KORMÁNY AZ ÖNKORMÁNYZATI TISZTVISELŐK BÉRÉRŐL

Megjelent: 2017. július 14. péntek

HARMADSZORRA SIKERÜLT – DE HÉTFŐN LESZ SZTRÁJK AZ ÖNKORMÁNYZATOKBAN!

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) tárgyaló delegációja Boros Péterné elnök vezetésével július 14-én 13 órakor a Belügyminisztérium épületében tárgyalhatott először a Dr. Felkai László államtitkár vezette sztrájktárgyalási delegációval. Ennek tagjai voltak Kovácsné Dr. Szekér Enikő főosztályvezető, Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, és Dr. Bognár Bence, a miniszteri titkárság vezetője.

Ismeretes, hogy a július 17-re meghirdetett sztrájk – melyre több, mint 100 önkormányzati hivatalban készülnek - már a harmadik ebben a sorban, 2016-ban két alkalommal, és egyre szélesebb körben már sor került munkabeszüntetésre. Akkor – bár a tárgyaló felet Rogán Antal miniszter személyében kijelölte a kormányfő – tárgyalásra, vagy érdemi válaszra hiába várt a szakszervezet. Az önkormányzati hivatalokban dolgozó tisztviselők és segítőik bérhelyzete kilencedik éve rendezetlen, állandósult a szakemberhiány. A tavaly megnyílt jogszabályi lehetőség alapján 303 önkormányzat saját adóerejére alapozva – valamilyen mértékben - emelte saját tisztviselői illetményalapját, de a területen dolgozó 17282 fő (58%) bére közel évtizede változatlan.

Az MKKSZ – amely a napokban sikerre vitte az Államkincstárban dolgozó tagjai bérköveteléseit – továbbra is küzd a jellegadó, legnagyobb tagi csoportját alkotó önkormányzati dolgozók érdekeiért. A sztrájkköveteléseket egy három éves keret megállapodásba foglalva az MKKSZ azonnali, 2017. október 1-től megadott 25% bérkiegészítést igényel, aminek 2018. januártól be kell épülnie az alapbérbe, és erre épülne a további 2018 évi béremelés, amelynek el kell érnie a bérminimum 12% -os emelkedésének mértékét. Ezt zárná a harmadik évben, 2019-ben további 7 százalék béremelkedés.

Amennyiben ezt nem sikerül elfogadtatni, az MKKSZ járható útnak látja azt is, hogy a kilenc éve változatlanul 38.650 - forintnyi illetményalapot 2018. január 1-től 60. 000 - forintra emeljék.

Jóllehet e követeléseket folyamatosan és megszakítás nélkül már több mint három éve képviseli a szakszervezet, e bérintézkedések fedezete nem szerepel az ez évi és a 2018-as állami költségvetésben.

A sztrájktárgyalásnak tehát komoly tétje volt, s ezért is érdekes a meghívó azon kitétele, miszerint az MKKSZ „állásfoglalásra jogosult” tárgyaló partnereket állítson ki. Érdekes ez azok után, hogy az érdekegyeztetés hivatalos fórumain, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) asztalánál évszámra felhatalmazás nélküli, puszta egyirányú és utólagos tájékoztatást végző államtitkárokkal, vagy helyetteseikkel találkoznak a szakszervezetek.

Az MKKSZ tárgyaló delegációjában Boros Péterné elnök, Veres Ildikó alelnök, Árva János alelnök, Dr. File Beáta ÖDOSZT elnök, Dr. Marosi János SZÜB elnök vett részt.

Az önkormányzati érdekképviseleti szervezeteket Schmidt Jenő (TÖOSZ), Szabó Gellért (Faluszövetség), Eszes Béla (MÖSZ) képviselte.

Boros Péterné az előző önkormányzati sztrájkok és a követelések, valamint a mai helyzet számadatainak ismertetése, majd az MKKSZ követelések megismétlése és ismételt írásban történő átadása után hangsúlyozta; hároméves megállapodásra, mostani, azonnali döntésre, a rászoruló önkormányzatoknál (60 %) már októbertől eredményt hozó lépésre van szükség. Egységes magyar közigazgatásban gondolkodunk. A jövedelmeket ki kell egyenlíteni! - szögezte le. Javaslatunk igazodik a mostani viszonyokhoz, de kiutat jelent - tette hozzá.

Dr. Felkai László egy olyan rendszer kidolgozását javasolta, amely „igazságos” – bár, hogy ennek mi lenne a pontos tartalma, az még nem derült ki, leginkább annyi, hogy az államnak csak a tényleg rászorult településeket kelljen további költségvetési pénzekkel támogatni.

Ekkor Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke azt javasolta, hogy, mivel az államháztartás ismeri a tisztviselőnként bruttó 4 560 000 forintos éves fejpénzt, ezt kellene szerinte 2018 január 1-től 5 200 000 forintra, mert ez jobban lehetővé teszi az egyéniesítést és a teljesítmény elismerését, mint az illetményalap mechanikus emelése. Ez az önkormányzatok jelentős (85-90%) részét kedvezően érintené, a többi – 35 ezer fős lakosság felett – már más történet – tette hozzá.

Boros Péterné ráerősített; lehetetlen, hogy csak a bérminimum és a minimálbér fedezetét biztosítsa a kormány az önkormányzatoknak, azt is igen kétségesen, lassan és nem teljesen, hiszen a diplomás szakemberek elismerése és megtartása a bértáblák összeroppanása miatt már lehetetlenné vált. Gyors lépésre és tartós megoldásra van szükség egyszerre.

Bérkiegészítést követelünk 25 % mértékben, azonnali intézkedésként, október 1től! – hangsúlyozta ismételten az MKKSZ elnöke.

Szabó Gellért az eddig semmit nem kapott 17 282 tisztviselőért állt ki. „Nem kell jogszabályt módosítani. Egy kormányhatározat kell, és azonnali kifizetés” – javasolta.

Dr. Felkai László ekkor felvetette; érdemes volna az önkormányzatok és a szakszervezet javaslatokat egyeztetni, és a tárgyalásokat esetleg később folytatni, s az eredmény aztán a kormány elé vinni. Végül a felek egyeztetési szünetet kértek, amelynek eredményeként

az eredeti sztrájkkövetelések módosítás nélküli fenntartását határozták el.

A szöveget kiegészítették annak hangsúlyozásával, hogy az állami, kormányzati és önkormányzati tisztviselők közszolgálati jogviszonyait egységesen kell kezelni.

Az így kiegészített követelésekkel a jelenlévő önkormányzati szövetségi vezetők teljes mértékben egyetértettek.

Az ezt tartalmazó dokumentumot Dr. Felkai László BM közigazgatási államtitkár a kormány nevében átvette, és javasolta a tárgyalások két hét múlva történő folytatását.

Megegyezés nem született; hétfőn reggel nyolckor száznál több polgármesteri hivatalban sztrájkolni fognak a dolgozók.

Budapest 2017. 06. 14.
 
Boros Péterné

 


 

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában