Forrása-e a kultúra a szabadságnak? 2017. 01.22

Megjelent: 2017. január 17. kedd

Demonstratív ünnep a Kölcsey szobornál szombaton!

Mondják, Kölcsey egyébként nem írt dátumot versei alá. Csak egy versével tett kivételt; a több éven át –van, aki nyolcról beszél–formálódó Hymnus letisztázott kézirata dátumot, sőt, alcímet és is tartalmaz.  

FORRÁSA-E A KULTÚRA A SZABADSÁGNAK?

Ezt a kérdést teszi fel a SZEF-ÉSZT AKADÉMIA január 21-i rendezvénye!

Részletes program és jelentkezés itt>>http://szefakademia.hu/regisztracio

A Magyar Kultúra Napja azért van január 22-én, mert 1823-ban Csekén Kölcsey Ferenc ezt a dátumot írta a Hymnuskézirat alá. Ekkor ott az alcím is: „a magyar nép zivataros századaiból”. Ám az első közlés során, az 1829-i AURÓRÁ- ban ez már nem olvasható, míg az 1832-ben megjelenő VERSEK – ben már újra igen.

A magyar irodalomtudomány fáradt gerincű vesszőparipájává vált a legenda, miszerint az alcím később született, és a cenzor megtévesztését szolgálta volna.

Ma már tudjuk, hogy nem így volt, hogy Kölcsey egész életében hangsúlyozta; művei a „jelenvalót” tükrözik, célja a máról és a mához szólni volt…

Ezt felemlegetni ma csak azt jelenti; a kulturális megnyilvánulás lényege /mindig/ szólni a valóságról, s egyszerre kicsit a jövőről, a szabadságról is…

Nem igaz, hogy a Hymnus a török időkre mereng vissza, hiszen a következő négy sor bizonyítottan Bocskay, Thököly, Rákóczy emlékét idézi:

„S ah, szabadság nem virúl /    A holtnak véréből, 

Kínzó rabság könnye húll   /  Árvánk hő szeméből!”

 

Hirdesse itt ez a rövidke négy sor, mennyire értjük, amit éppen olvasunk; s kérdezze, tudjuk e kultúránk kincseinek végtelen tárházát termőre fordítani?

A közszolgálatban társaink a közgyűjteményekben, múzeumokban, művelődési házakban dolgozó kollégák, a magyar kultúra robotosai, akik most a hivatásukat még őrizve, de életükben egyre kilátástalanabbá válva küzdenek sorsuk jobbra fordításáért.

 

KÖNYVTÁR MÚZEUM LEVÉLTÁR KÖZMŰVELŐDÉS
nélkül nincs nélkül nincs nélkül nincs nélkül 
 esélyegyenlőség! nemzeti emlékezet!  hiteles nemzeti múlt!  nincs nemzet! 

 

Szolidárisak vagyunk a munkakörülmények és jövedelmi helyzetük, jogállásuk javításáért folytatott harcukban. Támogatjuk a KKDSZ demonstrációját a Batthyany téren, szombaton 16.00 és 17.00 óra között, a Magyar Kultúra Napjára is emlékezve.

MKKSZ 

 

 

 


 

  •  Az ifjúságot érintő munkanélküliség, a fiatalok aktív bevonása a döntési folyamatokba, valamint az európai egyetemi hálózatok kialakítása – ezek a témák szerepelnek az Európai Bizottság asztalán. Navracsics Tibor uniós biztos...

  •  Milyen elvárásaik vannak az irodai dolgozóknak a munkakörnyezetükkel szemben. Milyen munkatérben dolgoznának szívesen? Milyen szempontokat vesznek figyelembe, ha új munkahelyet kell választaniuk? Egyáltalán szempont-e az iroda kialakítása? Ezt mérte fel...

  • Miért nem automatikus a gyes folyósítása a gyed után - ezt a kérdést tette fel Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő az emberminisztériumnak.

  • A munkaviszony felmondása olyan érdekmúlás okán következik be (akár munkáltatói, vagy munkavállalói oldalt tekintjük), amikor a felek egyikének (vagy mindkettejüknek) megszűnik az az érdeke, amely a munkaviszony fenntartását addig szolgálta....

  •  Április végéig kereshetik a kérdezőbiztosok mindazokat, akik a felnőttek alapkompetenciáit vizsgáló PIAAC felmérésbe bekerültek - adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában