ÉRDEKVÉDELMI és SZAKMAPOLITIKAI HÉTKÖZNAPOK – KÖZIGAZGATÁSI EGYEZTETÉS

Megjelent: 2016. szeptember 28. szerda

Környezet- és természet-, növény- és talajvédelem, földtulajdoni nyilvántartás, kormányhivatalok…

2016. szeptember 22-én Boros Péterné, az MKKSZ elnöke érdekvédelmi, szakmapolitikai és kodifikációs egyeztetésen vett részt dr. Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkárnál. 

Jelenleg azt tartjuk hasznosnak és a tagság számára elsődlegesen informatívnak, ha az egyeztetésen felvetett és átadott valamennyi problémáról adunk egy áttekintő tájékoztatást.

Környezet- és természetvédelem

A környezetvédelmi és természetvédelmi igazgatás ma e két környezeti elem különválasztása miatt nehézségekkel küzd. Meglátásunk szerint felesleges, bürokratikus eljárásokat produkál a vízügyi hatóság kormányhivatalon kívüli működése.

A hatósági feladatok egységes kezelése tekintetében a fenti kérdés eldöntése meghatározhatja a tovább hatékonyabb működést.

A környezetvédelmi hatóság megyénkénti önálló feladat- és hatáskörrel való létrehozása a meglévő szakképzett létszámhiányára tekintettel rendszerhibákhoz vezethet.

A megyésítés az érintett családok életében drámai változásokat, vagy elviselhetetlen terheket hozhat.A családok megélhetése a tét, hiszen az élet-helyzetüktől függően nem mindenki tud naponta további 2-3 órával többet eltölteni a vidéki munkába járás miatt (szülő, vagy gyermekek gondozása, stb.).További probléma a napi több mint 3 óránál hosszabb időtartamú tömegközlekedéssel történő munkába járás (pl.: Székesfehérvár – Szekszárd még személyautóval is problémás).

A tervezett megyei illetékességű feladat- és hatáskör ellátásra a vízgyűjtők és a tájegységek természeti határai nincsenek figyelemmel.A sokrétű változás kezelését nehezíti a központi levelező rendszer nehézkes működése. Hosszabb eljárási időkkel lehet számolni…

Mindezek hatására, aki teheti, menekül. A szakértelmi minimum megroppanása reális veszéllyé vált, amit a feladatok járásra telepítése csak felgyorsítana…

 

 Növény,- talaj, - és agrárkörnyezet-védelem

Az MKKSZ helyi szervezetei rendszeresen igénylik a munkáltatók tájékoztatását, de egyértelmű, világos tájékoztatást, választ egyetlen, alkalommal sem kaptak. Ebben a bizonytalanságban dolgoznak nyolc hónapja.

„Szakmailag megalapozatlan állítás, hogy 20 % létszámleépítés mellett a feladatok maradéktalanul elláthatók.”- üzenik azok, akik konkrét sorsa máig tisztázatlan.

Az egyetlen biztos információ, hogy október végén jön az értesítés 20-25% leépítésről…

Ezt követően októberben 20-25 %-os leépítés várható, az erről szóló értesítést a hónap végén megkapjuk. Ez az egyetlen jelenlegi információnk.

A megyei Növény- és Talajvédelmi szakigazgatási egységek – jelen pillanatban már csak osztályok- további sorsa hasonlóan bizonytalan.A mai napig nem tudjuk, milyen struktúrában fogunk dolgozni 2017. január 1-től.

A T/11907. számú törvényjavaslat léte sem a hivatalos úton jutott tudomásunkra, az MKKSZ Hírlevél-ből értesültünk róla. Ha a végrehajtás során – mert maga a törvény értelmezhetetlenül általános, abból semmi nem derül ki – a joganyagot a minisztériumok készítik elő, annak egyeztetésében részt kívánunk venni.

A növény és talajvédelem elvesztette a 60 éves szakmai múltját, nem látja a jövőjét.A termelők magukra maradnak, az élelmiszerlánc-biztonság mára már szinte csak szlogen.

Kétséges, hogy pereskedés nélkül megkapjuk-e a végkielégítést.

 

Földhivatali munka, a nemzeti vagyon nyilvántartása, adatbiztonság, jogvédelem

A legáltalánosabb és legnagyobb probléma a létszámhiány, a nyugdíjba menők státuszait nem lehet betölteni – közben az ügyintézési határidők megrövidültek. Megyénként 10 -15 fő hiányzik, az ő pótlásuk közmunkással részben etikátlan, részben szakmailag kockázatos.

A kormányhivatal földhivatali főosztályán, illetve a járási hivatalok földhivatali osztályain jelenleg az átszervezés után kialakult létszámhiány okozza a legnagyobb problémát.

A kialakult helyzetet tetőzi az ügyintézési határidők rövidítése. Zavarokat okoz a függő hatályú végzés intézménye. Helyenként megjelent a bukott határidő miatti szankcionálás, a dolgozókkal fizettetik meg az eljárási díjat.

Halmozódó probléma az ingatlanrendezői minősítéssel is rendelkező földmérő szakemberek tartós hiánya. A szakgárda továbbképzési folyama önköltségen és a szabadság terhére is akadályozott.

A gazdaság napi menete és gátolt. Banki műveletek, milliárdos befektetések sorsa múlik a nyilvántartás hitelességén és megbízhatóságán.

 

A tárgyalás, az egyeztetés folytatódik…

Az MKKSZ honlapján hírt adunk a további eseményekről….      /               

 

Boros Péterné elnök

 

 


 

Copyright 2011. Joomla Template Maker. adatmentés, adat visszaállítás, adathelyreállítás, letörölt, formázott, particionált, pen drive, bit byte bájt kilobájt kilobyte megabájt megabyte gigabájt gigabyte terabájt terabyte terrabájt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában számítógép szerviz, számítógép javítás, pc javítás otthonában, pc szerviz otthonában,  pc szerelés otthonában, számítógép javítás otthonában, számítógép szerviz otthonában, számítógép szerelés otthonában, laptop javítás, laptop szerviz, laptop szerelés otthonában